ІСіТвО
Економічна
інформація, її види і
властивості
Поняття
інформація походить від латинського слова «informatio», що
означає викладення, повідомлення, пояснення факту, явища, події. У процесі вивчення інформації враховуються
закономірності її створення,
перероблення і використання в різних
сферах діяльності.
Інформацію
як продукт виробництва та використання відрізняє передусім предметна сфера. Вона дуже різноманітна та
поділяється за видами діяльності: наукова, технічна, виробнича, управлінська, економічна, соціальна, правова тощо.
Кожний
вид інформації має свої технології оброблення, змістову цінність, форми подання й відображення, вимоги до достовірності, оперативності відображення
фактів, явищ, процесів.
Предметом
подальшого розгляду буде бухгалтерська інформація, особливостями якої є:
§
достовірність;
§
повнота;
§
цінність
і актуальність;
§
ясність;
§
зрозумілість.
Економічна
інформація (ЕІ) — це сукупність
відомостей про соціально-економічні
процеси, що слугують для управління цими процесами та колективом людей у виробничій і невиробничій сферах.
Вона
кількісно характеризує стан виробничо-господарської та фінансової діяльності
об'єкта через систему натуральних і вартісних показників, циркулюючи у
виробничій та невиробничій сферах,
органах управління. За допомогою економічної інформації можна простежити взаємозв'язки між ланками, напрями його розвитку та прийняття управлінських рішень. Іншими
словами, економічна інформація —
це дані, що використовуються в управлінні
об'єктом.
Економічна
інформація налічує багато різновидів. Відповідно до виконуваних функцій управління виокремлюють такі види
інформації:
§ прогнозна — пов'язана з функцією прогнозування, відображає ймовірне твердження про майбутній стан
господарських процесів. Наприклад, прогнозований розмір прибутку;
§ планово-договірна — пов'язана з функцією планування та описує господарські процеси, що мають відбутися в
заданому часовому періоді. Наприклад,
обсяг випуску конкретного найменування продукції, кількість матеріалів
конкретного найменування за
договором;
§ облікова — пов'язана з функціями оперативного, бухгалтерського, статистичного обліку, відбиває господарські процеси, що здійснилися, а також фактичний стан;
§ нормативна — пов'язана з функцією підготовки виробництва. Вона регламентує витрати матеріальних і
трудових ресурсів, рівень запасів і
заділів. Наприклад, норми витрати матеріалу на виріб;
§ цінова — охоплює ціни, тарифи, розцінки (ціни можуть бути планові, фактичні,
договірні, прейскурантні, відпускні, оптові, роздрібні);
§ довідкова — призначена для деталізації процесів, розшифрування та доповнення різними відомостями.
Наприклад, найменування та
адреса підприємства;
§ таблична — містить коефіцієнтні величини.
Наприклад, розмір податку з
оподаткованої суми заробітку.
Економічна інформація є
предметом автоматизованого оброблення.
За технологією обробки економічну інформацію поділяють на види:
§ первинна — інформація, що надходить до об'єкта. Первинна інформація — інформація, що виникає на початковій
стадії процесу управління. Це
сукупність початкових даних, потрібних для розв'язання задач;
§ внутрішня — інформація, що виникає у процесі господарської
діяльності об'єкта;
§ зовнішня — інформація, що виникає за межами об'єкта;
§ змінна — інформація, що характеризується зміною своїх значень під час кожної її реєстрації. Використовується в
одному циклі оброблення;
§ умовно-стала — інформація, що
зберігає свої значення протягом тривалого часу;
§ необроблена — інформація, що в незмінному вигляді пере
ходить із вхідної у вихідну;
ходить із вхідної у вихідну;
§ вхідна — інформація, що вводиться до обробки;
§ похідна — інформація заново створена;
§ проміжна — інформація, що надходить для чергової обробки. Проміжна інформація характеризується тим, що містить
результати розрахунків, які використовуються для наступних розрахунків;
§
вихідна — видається наприкінці оброблення як кінцевий результат.
Вихідна
інформація утворюється як результат розв'язання задач і використовується для управління об'єктом і
прийняття ефективних управлінських
рішень.
Немає коментарів:
Дописати коментар