Статистика

четвер, 22 березня 2018 р.

Практична робота

24ок на 23.03.2018 оформити до конспекту

ПРАКТИЧНА РОБОТА №4

Тема: Оцінка структури витрат та ціни конкретного продукту за методом "витрати - плюс".
Мета: 
  • навчитися обчислювати витрати на виробництво та собівартість одиниці продукції; 
  • визначати ціну продукції методом "витрати - плюс" та обчислювати валовий дохід і прибуток підприємця; 
  • навчитися визначати постійні та змінні витрати виробництва.

Ситуаційна задача.
Домогосподарка Тетяна вирішила продавати пиріжки на ринку. Вона зареєструвалася як приватний підприємець. Взяла кредит із зобов’язанням повертати 250 гривень упродовж двох років (сума разом із відсотками). Орендувала приміщення за 800 грн на місяць, найняла помічницю із оплатою праці в 2500 грн. Тетяна підрахувала, що на 100 пиріжків вона затратить 350 гривень. Крім того, має оплатити комунальні послуги 400 грн., податки  300 грн. Тетяна планує в місяць продавати по 3000 пиріжків.
Завдання 1.
§Скласти таблицю витрат на виробництво продукції на місяць;
§  Визначити суму постійних витрат на виготовлення продукції (З точки зору підприємця – податки це витрати, оскільки ці кошти не залишаються у нього, але з економічної точки зору – податки не є витратами на виробництво продукції);
§  Визначити суму змінних витрат;
§  Визначити собівартість одного пиріжка до оподаткування;
§  Визначити собівартість одного пиріжка після оподаткування.
Статті витрат
Сума, грн














Всього витрат:

Завдання 2.
Необхідно визначити ціну, за якої будуть продаватися пиріжки. Метод встановлення ціни – «Витрати +» (до собівартості одиниці продукції додається прибуток у вигляді частки собівартості (рентабельності)).
Ціна = Собівартість + (Собівартість * % Рентабельність)
Собівартість
% рентабельності
Ціна









Яку б ціну ви б порекомендували встановити Тетяні на реалізацію пиріжків?
Що варто врахувати при реалізації пиріжків, щоб отримати якомога більше покупців?
Завдання 3.
За перший місяць Тетяна продала тільки _____ пиріжків і вторгувала за них _______ гривень.
Визначити:
1)      Середню ціну реалізації одного пиріжка.
2)      Середні витрати при умові виробництва 2640 пиріжків (постійні витрати + сировина):
3)      Розмір валового прибутку.
4)      Чистий прибуток.
5)      Рентабельність до оподаткування.
6)      Рентабельність після оподаткування.
Зробити висновки по виконаній роботі.


Немає коментарів:

Дописати коментар